Cees Dekker (red), “Geleerd en gelovig”

Recensie van Cees Dekker (red.), Geleerd en gelovig: 22 wetenschappers over de God die hen inspireert. Ten Have, 2008.

De Delftse nanofysicus Cees Dekker, die vooral bekend werd door zijn positieve uitlatingen over Intelligent Design en door zijn vele tv-optredens in EO-programma’s, heeft voor dit boek ruim twintig wetenschappers weten te strikken om een persoonlijk artikel te schrijven over hoe zij de relatie zien tussen hun wetenschappelijke werk en hun persoonlijk geloof. Aan het woord komen natuurwetenschappers, maar ook managers, psychologen, historici, filosofen en zowaar een aantal theologen. Allen zijn het geleerden met een indrukwekkende staat van dienst. De verhalen zijn persoonlijk van aard en vaak biografisch opgezet, to the point en bijzonder toegankelijk geschreven. Hier staat niet de wetenschap centraal, maar de persoon van de wetenschapper.

Dit boek ontkracht iedere claim dat geloof en wetenschap in conflict met elkaar zouden verkeren, want geen van de schrijvers ziet brood in de conflictstelling. Alle bijdragen laten zien hoe geloof en wetenschap elkaar in de ervaring van deze wetenschappers versterken en inspireren. Cees Dekker, die de redactie van dit boek geheel voor eigen rekening nam, neemt in zijn eigen indrukwekkende bijdrage drastisch afstand van Intelligent Design en kiest de kant van ‘theïstische evolutie’.

Ik heb me vaak kritisch over Dekker uitgelaten, maar dit boek is ronduit indrukwekkend. Daar komt bij dat ik een heel aantal van de wetenschappers die in dit boek aan het woord komen persoonlijk ken of wel eens ontmoet heb, wat voor mij dit boek toch een bijzonder aura verleent. Het siert deze wetenschappers dat ze zich kwetsbaar durven op te stellen door zulke persoonlijke verhalen te vertellen. Ook objectief bekeken is dit tot nu toe Dekkers beste boek, mooi vormgegeven met ruime bladspiegel en geïllustreerd met mooie portretfoto’s. Een boek wat het verdient om door een breed publiek gelezen te worden. Echt Cees, mijn complimenten!

Kampen: Uitgeverij Ten Have 2008. ISBN 9789025958947. € 24,90.

Hier te bestellen: http://www.wevervanwijnen.nl/top10uitgebreid.asp?isbn=9789025958947.

6 gedachten over “Cees Dekker (red), “Geleerd en gelovig””

  1. “Theïstische evolutie”? hoe ziet het godsbeeld wat hier achter schuilgaat er eigenlijk uit? Heeft dat nog iets te maken met de God van Abraham, Izak en Jakob? Of is dat meer de god van de filosofen die gesneden is op de maat van de moderne wetenschap? En die voortdurend op die maat moet worden gesneden? Een god van allemaal woorden, maar zonder enige werkelijke inhoud? En kom je die god nu in de bijbel en in het belijden van de kerk der eeuwen tegen? Of is het gewoon het gewoon de projectie van mensen die graag moderne wetenschap willen laten heersen over de bijbel?

  2. Hoe weet je zo zeker dat die God van Abraham etc. geen projectie is?
    omdat die God zich openbaart. “God van Abraham… Zekerheid, zekerheid, besef,vreugde, vrede, God van Christus…”etc. Pascal, pag 398 (ed. Boom 1997)

  3. Ook in een EO-programma kwam het boek aan bod. Hierin vind je eerder reacties uit meer conservatieve hoek:
    http://www.smouter.net/docs/geleerd-en-gelovig.htm Je kan het beluisteren onder de commentaar van deelnemer Willem Smouter (nb de enige in het debat die niet met het vingertje wees en bij mij voor wat opluchting zorgde).
    Als ik de dingen hoor die daar gezegd worden, word ik bijna misselijk. Zo oordelen over degelijke wetenschap met termen als “niet bewezen”, “niet verifieerbaar”, terwijl ze zelf als theologen op dat vlak met zo goed als lege handen staan en bovendien vooral blijken niet te weten over wat ze spreken als het om de bewijskracht van de evolutietheorie gaat.
    Het begrip ‘angst’ vond ik van de moderator wel goed gevonden, je hoort het ook zo in de stemmen. “Pas op Cees, niet ver gaan!”
    Brrr…Hopelijk doet Cees Dekker toch wat mensen bijdraaien.
    (Met dank aan Filip De Cavel voor de tip)

  4. Het is zowel lachwekkend als triest om te zien hoe twee van de drie theologen zichzelf belachelijk maken in het gesprek met Knevel door uitspraken te doen over de evolutiebiologie. Ze hebben duidelijk geen verstand van zaken. Alleen Smouter is zo verstandig om wetenschap aan wetenschappers over te laten.

  5. Ik heb zojuist het programma beluisterd en ik schaam me inderdaad diep voor de onnozelheid van deze predikanten. Hoe zij ooit hun universitaire graad hebben behaald, is mij een volstrekt raadsel. Ongelooflijk wat een stompzinnige en naïeve opvattingen over wetenschap daar over de tafel gaan. Wat een blamage voor de theologie. Ieder bedrijf is te betreuren dat dergelijk incompetent grondpersoneel heeft…
    Smouter is inderdaad de meest verstandige van het stel en ergert zich hoorbaar aan de andere gespreksgenoten – grote klasse! Ook zijn kritiek op 40 jaar EO was behoorlijk raak.

Reacties zijn gesloten.