Close

Bijna-doodervaringen onderzocht

Is er leven na de dood? Pim van Lommel is ervan overtuigd dat er  bewustzijn bestaat los van het lichamelijk bestaan, maar zijn visie wordt door velen met argwaan bekeken. Misschien dat we binnenkort meer zullen weten, nu de Universiteit van Southampton heeft aangekondigd een grootschalig onderzoek naar bijna-doodervaringen te gaan doen, onder leiding van Dr Peter Fenwick en professoren Stephen Holgate en Robert Peveler van de University of Southampton.

Zie HIER voor het bericht op Nu.nl, en HIER voor het Engelstalige persbericht.

Overigens behandelen veel mensen BDE’s al als religie op zich en blijkt het al dan niet accepteren van Van Lommels ideeën tot een sterk ‘wij-zij’ denken te leiden. Zie bijvoorbeeld deze weblog. Critici zoals Gert Korthof (en ook ik zal er wel onder worden geschaard) worden direct de mond gesnoerd en verketterd. Van Lommel wordt onder degenen die een BDE hebben gehad als een soort messias behandeld. Een tamelijk onzinnige en onwetenschappelijke houding, lijkt me.

Het zou een leuke eigenaardigheid zijn, als zou blijken dat bewustzijn onafhankelijk van het lichaam kan bestaan. Maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat de essentie van het menselijk bestaan te vinden is in het hier-en-nu. Want wat we na onze dood ook mogen zijn, mens zijn we dan niet meer. Elkaar menselijk behandelen kan dus alleen hier en nu…

2 thoughts on “Bijna-doodervaringen onderzocht

  1. “Maar ik ben er nog altijd van overtuigd dat de essentie van het menselijk bestaan te vinden is in het hier-en-nu. Want wat we na onze dood ook mogen zijn, mens zijn we dan niet meer. Elkaar menselijk behandelen kan dus alleen hier en nu… ”
    Dat is zeer mooi en duidelijk gezegd, Taede!
    Het zit zo dicht tegen het humanisme aan.

  2. Gert,
    Klopt als een bus! Het is dus ook niet verwonderlijk dat humanisme en christelijk geloof in de Europese traditie van oudsher zeer dicht bij elkaar liggen (zie Jeroen Vaneste, Humanisme en het avondland: De Europese humanistische traditie, Budel: Damon 2007). Humanisme en christelijk geloof zijn dan – ondanks wat brights als Sam Harris ons willen doen geloven – niet aan elkaar tegengesteld.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: