Close

Aankondiging Liberales-lezing Johan Braeckman te Gent

Ik kreeg deze week via e-mail de volgende aankondiging toegestuurd over een gespreksavond met Johan Braeckman te Gent. Het jammere is dat ik er waarschijnlijk zelf niet naartoe kan, maar wellicht dat anderen geïnteresseerd zijn.

 

Op maandag 17 maart a.s. om 20u. organiseert Liberales een gespreksavond met prof. Johan Braeckman (Faculteit Letteren en Wijsbegeerte U Gent) onder de titel "Darwin in de verdrukking? Opkomst van creationisme en intelligent design".

Het creationisme is opnieuw in opmars. Honderdvijftig jaar nadat Charles Darwin de kern van zijn evolutietheorie uiteenzette in zijn boek "Over de Oorsprong van Soorten", zijn er honderden miljoenen mensen, zowel in de christelijke als islamitische culturen, die de evolutietheorie naar het rijk der fabelen willen verwijzen. Zelfs in bepaalde politieke kringen sijpelt een verhaal door dat het onderwijs bijvoorbeeld moet openstaan voor andere theorieën dan de evolutieleer, zoals bijvoorbeeld het creationisme.

Het creationisme is de voorbije decennia ook zelf geëvolueerd. Om te ontsnappen aan de kritiek dat creationisme niet wetenschappelijk maar religieus is, introduceerden creationisten andere labels, zoals “scientific creationism” en, meer recent, “intelligent design”.

Tijdens de lezing wordt uiteengezet wat de evolutietheorie van Darwin inhoudt, hoe ze zich verhoudt tot religie en zingevingskwesties, en worden de politieke en maatschappelijke gevolgen van creationisme kritisch geduid.

Deze activiteit gaat door in het Liberaal Archief te Gent, aan het Kramersplein 23. Gelet op de beperkt beschikbare plaatsen in de zaal vragen wij aanwezigen om zich op voorhand aan te melden op onderstaand e-mailadres.

Voor meer info: mailto:egbert@liberales.be

1 thought on “Aankondiging Liberales-lezing Johan Braeckman te Gent

  1. Taede, ik kwam dit interessante interview met Braeckman tegen op de site van het humanistisch verbond. Het blijkt dat hij vanwege de humanistische Stichting Socrates bijzonder hoogleraar is bij de Universiteit van Amsterdam. Die link met humanisme was nieuw voor mij. Op de site van Stichting Socrates staan ook een 4-tal interviews met Braeckman (waaronder zijn Oratie, uitgesproken op 17 februari 2006) over het interessante en actuele thema ‘Van evolutietheorie tot zingeving’.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: